четвер, 31 жовтня 2019 р.

ЛІНИВЕЦЬ... або життя не поспішаючи



   *   Лінивець - це істота, яка ніколи нікуди не поспішає... Цей мешканець Південної Америки проводить своє життя висячи  головою донизу, зачепившись за гілки дерев довгими загнутими кігтями. Ходити по землі лінивці майже не вміють.  Але для дефекації лінивцеві потрібно спускатися. На землі дуже небезпечно, так що дорослі лінивці ходять в туалет не частіше, ніж раз на тиждень, зате дуже рясно – по кілограму за раз.
    *Спустившись  на землю, лінивець пересувається дуже повільно , (при чому не іде, а повзе на животі) швидкість може досягати всього двох метів на хвилину.


  За середніми підрахунками цій тварині знадобиться майже година, щоб подолати стометрову дистанцію. Ці тварини майже не рухаються і на пошуки їжі витрачають зовсім мало енергії, хоча майже всю активну частину свого життя лінивці присвячують саме пошукам їжі. Натомість, лінивці непогано плавають.
   Трипалий лінивець спить приблизно 18 годин на добу, тобто дві третини свого життя він проводить у дрімотному стані.
   * У тілі лінивця всього 20% м’язів. Але при цьому лінивці дуже
сильні, вони можуть висіти вниз головою, не змінюючи положення, більше доби.
   * Лінивець тримається за гілки так міцно, що навіть мертва тварина продовжує висіти на дереві, аж поки її труп не почне розкладатися.
     Навіть хутро лінивця росте не так, як в інших звірів, а навпаки - в напрямку від живота до спини. До того ж воно настільки густе і так просичене вологою, що в ньому оселяються одноклітинні зелені водорості.



   Через це тварина також має зеленуватий колір, що є додатковим захистом від хижаків.. Також у хутрі лінивця може оселятись і особливий вид молі, яка харчується тими самими зеленими водоростями. Іноді на лінивцеві можна знайти близько сотні особин такої молі!
   *Народжують лінивці догори ногами, висячи на гілках високих дерев!  Вагітність лінивців неможливо розгледіти. Дитинча народжується настільки маленьким, що помітити вагітність самки можна тільки за допомогою УЗД. Плід формується 11 місяців, тому новонароджені вже вкриті шерстю, мають повністю розвинені зуби, очі, вуха та усі життєво важливі системи.
   *Дитинча з'являється на світ високо на дереві і відразу ж хапається за шерсть на животі матері. У такому положенні воно проводить перший місяць життя. Весь цей час дитинча харчується молоком. Пізніше воно переходить на рослинний корм, але продовжує триматися за хутро матері.


  Самка носить його на собі 8-9 місяців. Іноді вона залишає дитинча одне, при цьому самка підтримує з ним голосовий зв'язок. Ростуть лінивці  швидко. Самці лінивців нерідко все життя проводять на одному дереві, а самки пересуваються з дерева на дерево, залишаючи попереднє житло у спадок дитинчаті, що підросло. 


 *Лінивець не може підтримувати постійну температуру тіла. При пониженні температури навколишнього середовища температура тіла лінивця також падає, тому ці тварини живуть тільки в регіонах зі спекотним і вологим кліматом.
  Їх рани загоюються у два рази швидше, ніж людські.
  * Природними ворогами лінивця є людина, анаконди, пуми, ягуари. Та головний ворог лінивців - гігантська гарпія, яка легко може добратися до лінивця навіть високо на деревах.

        *Сільським угіддям вони не шкодять, на людей не нападають та й хвороби людські не переносять. Центральний банк Нікарагуа представив колекційну монету, на якій зображений трипалий лінивець.


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!