вівторок, 29 жовтня 2019 р.

СПРОБУЙ : Петриківська Мальовка власноруч

СПРОБУЙ : Петриківська Мальовка власноруч
Якщо вам завжди було цікаво яким чином народжуються на листівках, дощечках, самоварах дивовижні квіти петриківського розпису, то цей майстер-клас для вас!
   Підбір кольорів у традиційному петриківському малюванні доволі обмежений: найбільше використовували червону, синю, жовту, зелену, рожеву, жовтогарячу та іноді фіолетову фарби. Майже завжди підбирали чисті кольори. Але зараз можливі різні підбори кольорів. Дуже гарно виглядають на темному фоні ще й різні відтінки синього та блакитного, рожевого кольорів.
Підготовка до розпису
   Перш за все необхідно
підготувати  інструменти : кошачку (пензлик з котячої шерсті), щіточки різних розмірів, простий олівець, склянку з водою, палітру( якщо немає, можна замінити на листок щільного гладкого картону), мастихін для розмішування фарби або інший аналогічний інструмент, клей ПВА, серветки для рук та щіточок), фарби (гуаш, можна акварель) та, відповідно, поверхню, на якій буде створюватися майбутній шедевр (папір, дерево, стіни).

Перший етап
   На поверхню наносимо попередній контур майбутнього розпису, не дуже товсто та дуже приблизно, адже в процесі малювання все може змінитися.
Другий етап

   Після того, як попередній контур нанесено – розводимо фарбу . Не забуваємо її змішати з клеєм ПВА у співвідношенні 50/50, мішаємо до однорідної консистенції. Після цього фарба має бути такої густини, як домашня сметана. Раніше, та і зараз, фарбу іноді розводять білком курячого яйця ( це називається яєчна темпера). Сучасні майстри використовують для розпису побутових предметів олійні художні фарби.   Обов"язково використовують перехідні мазки     ( змішення кольорів- кисть у одну фарбу, а кінчик – в іншу і малюємо). 
   Кольори обираємо на свій смак, це можуть бути як основні  – жовтий, червоний, синій так і якісь інші. Але не забуваємо в процесі створювати нові відтінки кольорів на основі існуючих, тому що відкриті кольори в петриківці виглядають чужорідними.

Третій етап
   Коли фарба розведена, починаємо власне розпис. Перше, що ми робимо, то це помічаємо жовтим кольором майбутні серединки квітів та калинку. Це надасть нам деякі переваги під час малювання. Серединки квітів малючи відтиском пальця, а область майбутньої калинки замальовуємо щіточкою.
Четвертий етап

Потім приступаємо до головних елементів. У нашому випадку це калинка та квіти. Щоб створити правильну калинку, потрібно добре вмокнути палець в червоний колір.  А потім поставити добрий одиничний відтиск на місці калинки. Але так, щоб залишився відбиток пальця. Оце справжня калинка.
І повторюємо цю ж саму процедуру для інших ягідок.
П"ятий етап

   Після калинки набираємо основні елементи квітів залежно від їхньої «конфігурації», адже кожна квітка має свою поетапність роботи. Ця квітка робиться за допомогою рогозинки на основі мазка, котрий повторюється по колу.


  Так само, як в природі не існує чистих  стандартних кольорів, і ви експериментуйте з відтінками. Але головне – не захоплюватися, всього має бути в міру.
   Беремося за кошачку, вмокаємо в фарбу, та шляхом відтисків продовжуємо чаклувати над квіткою.
Шостий етап
Коли всі основні форми будуть набрані, приступаємо до «зеленої» частини роботи, тобто починаємо малювати основні зелені плями – листочки. Набираємо на кошачку зелену фарбу. Та створюємо листочки. Вони можуть бути різних форм та складності. Це найпростіші зроблені за допомогою двух ліній.

  Після того, як основні квіти та зелень намальовано, розпочинаємо зведення. Просто проводимо стебельця квіточок, об’єднуючи їх в одну композицію.

Сьомий етап
  І вже тільки після цих усіх етапів починаємо «пітушіння». Пітушіння – це більш насичене озеленення композиції, тобто ми малюємо «травичку». Рекомендацій з пітушіння є багато, але його варто робити до вимог композиції, щоб його не було забагато або ж занадто мало, тут уже працює ваша інтуїція.Останнім етапом створення петриківського розпису вважають кінцеву проробку головних елементів. Знову ж таки, залучається інтуїція та ваша фантазія.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!