Від риби фугу немає протиотрути, тому що вона просякнута тетродотоксином, нейтралізувати який сучасними препаратами неможливо. Існує тільки один спосіб, який дозволяє врятувати життя: медикиштучно підтримують кровообіг і дихальну функцію організму допоки отрутаприродним шляхом його не покине.
На жаль, і цей метод діє тільки за умови, що людина прийняла мінімальну дозу.
200 років фугу була забороненим делікатесом. У 1500 році від цього делікатесу постраждала ціла армія. Саме через цей випадок фугу близько 200 років була під забороною. Тільки після того, як в 1700 році міністр Хіробумі Іто спробував м'ясо смертоносної риби, він від захоплення зняв вето.
Отрута — найкраща приправа до готового блюда. Кухарі спеціально залишають в готовій страві риби фугу невелику кількість отрути. Не повірите, але саме це і обожнюють гурмани. Невелика концентрація смертельної речовини створює відчуття легкого поколювання в роті, і викликає невеликий дурман, який можна порівняти зі сп'янінням.
Щоб стати майстром з приготування фугу, треба пройти смертельний іспит! З 1598 року в Японії діє закон, який зобов'язує всіх кухарів по фугу, отримати ліцензію. Для цього потрібно пройти не тільки теоретичну підготовку і показати знання практичних навичок, а й виконати найскладніше випробування — з'їсти приготовану страву. Так що, погані кухарі в Японії не затримуються.
Щороку в Японії гинуть 10 - 20 осіб, які їли цю рибу. Але вони намагалися приготувати її самі.
В одному з парків Токіо стоїть пам'ятник рибі — фугу.
Немає коментарів:
Дописати коментар