понеділок, 3 серпня 2020 р.

Знайомі незнайомці. Фугу

Фугу — маленька рибка розміром всього з долоню, яка може плавати хвостом вперед. Замість луски у неї тонка еластична шкіра.
Якщо фугу налякати, вона миттєво роздується і прийме форму кулі, утиканої
гострими шипами. У такому стані вона втричі перевищує свої первинні розміри.
Відбувається це завдяки воді, яку рибка різко всмоктує в себе.


Смертельна отрута — тетродотоксин — міститься в молочках, ікрі, на
статевих органах, шкірі та в печінці фугу. Ця речовина має нервово-паралітичну
дію. Смертельна доза для людини становить усього один міліграм тетродотоксину.
В одній рибці цієї речовини вистачить, щоб вбити сорок чоловік.

Від риби фугу немає протиотрути, тому що вона просякнута тетродотоксином, нейтралізувати який сучасними препаратами неможливо. Існує тільки один спосіб, який дозволяє врятувати життя: медикиштучно підтримують кровообіг і дихальну функцію організму допоки отрутаприродним шляхом його не покине.

На жаль, і цей метод діє тільки за умови, що людина прийняла мінімальну дозу.

200 років фугу була забороненим делікатесом. У 1500 році від цього делікатесу постраждала ціла армія. Саме через цей випадок фугу близько 200 років була під забороною. Тільки після того, як в 1700 році міністр Хіробумі Іто спробував м'ясо смертоносної риби, він від захоплення зняв вето.

Отрута — найкраща приправа до готового блюда. Кухарі спеціально залишають в готовій страві риби фугу невелику кількість отрути. Не повірите, але саме це і обожнюють гурмани. Невелика концентрація смертельної речовини створює відчуття легкого поколювання в роті, і викликає невеликий дурман, який можна порівняти зі сп'янінням.

Щоб стати майстром з приготування фугу, треба пройти смертельний іспит! З 1598 року в Японії діє закон, який зобов'язує всіх кухарів по фугу, отримати ліцензію. Для цього потрібно пройти не тільки теоретичну підготовку і показати знання практичних навичок, а й виконати найскладніше випробування — з'їсти приготовану страву. Так що, погані кухарі в Японії не затримуються.

Щороку в Японії гинуть 10 - 20 осіб, які їли цю рибу. Але вони намагалися приготувати її самі. 

В одному з парків Токіо стоїть пам'ятник рибі — фугу.

Незвичайний спосіб привабити самицю.
Не так давно науковий світ вразили знімки кіл на піщаному дні. Візерунки правильної геометричної форми виглядають дуже гарно і загадково.


Виявляється, це справа плавців невеликих рибок-фугу. Японському фотографу вдалося зняти самця за роботою. Протягом дня і ночі він невпинно плавав по дну, створюючи грудним плавцями візерунки. І всі ці старання потрібні тільки для одного, щоб привернути увагу самки.

Примхлива пані вибере собі кавалера з найскладнішим візерунком, а після спарювання залишить яйця в самому його центрі. Вибір кола, це не примха, якщо він зроблений правильно, то не дасть течією забрати, залишену в середині ікру.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!