Дванадцятипала кишка є початком тонкої кишки і з'єднує воротарний відділ шлунка та порожнисту кишку. Вона має вигляд підкови, оберненої навколо головки підшлункової залози. Розрізняють чотири частини дванадцятипалої кишки: верхню, низхідну, нижню горизонтальну та висхідну.
Дванадцятипала кишка є своєрідним центром регуляції секреторної, моторної та евакуаторної діяльності шлунково-кишкового тракту. До неї відкриваються протоки підшлункової залози та печінки ( від жовчного міхура). Надходячи до дванадцятипалої кишки, їжа піддається дії соку підшлункової залози (панкреатичного), кишкового соку та жовчі.
За допомогою ферментів, що входять до складу панкреатичного і кишкового соків, та за допомогою жовчі відбувається гідроліз білків, жирів і вуглеводів.
Немає коментарів:
Дописати коментар