понеділок, 27 вересня 2021 р.

ШЛУНОК



Шлу́нок — це непарний мішкоподібний м'язовий порожнистий орган, зазвичай з товстими м'язовими стінками, розширений відділ травного каналу де їжа накопичується (депонується) і перетравлюється.

 Розрізняють вхідну частину (дно шлунка), середню частину (тіло) та вихідну частину (воротареву). Вихідний отвір шлунку замикають кільцевий м'яз — сфінктер.

Шлунок  вміщує у дітей від 0,2 до 0,6 л, а у дорослих 1-2, іноді до 4 л їжі.  Їжа до шлунку потрапляє зі стравоходу .  Тут вона піддається частковій хімічній та механічні обробці, перетворюючись на хімус, після чого спеціальний м'яз- замикач ( пілоричний сфінктер ) відкривається у тонку кишку, а саме у її дванадцятипалу частину.

Внутрішня будова шлунка.

Шлунок покритий простим циліндричним епітелієм. М'язова оболонка стінки шлунка утворена трьома шарами гладеньких м'язів. На слизовій оболонці стінки шлунка міститься велика кількість вм'ятин (шлункові ямки), на дні яких відкриваються шлункові залози, які виділяють слиз, травні ферменти й гормони, що регулюють процес травлення (у 1 мм2 слизової оболонки міститься до 100 залоз, одні з яких виділяють слиз, другі – соляну кислоту, інші – ферменти). 

Будова стінки шлунка

Особливість будови: м'язова оболонка стінки шлунка утворена трьома шарами гладеньких м'язів.

Слизова оболонка шлунка містить залози, які утворюють шлунковий сік.

 До складу шлункового соку входять ферменти (пепсин,ліпаза,хімозин), соляна кислота, спеціальний слиз , який захищає стінки шлунка від механічних та хімічних пошкоджень. За добу у дорослої людини виробляється до 2,0-2,5 літрів шлункового соку.

 Травлення в шлунку може відбуватися лише за температури тіла 36-37 °С і за наявності соляної кислоти (кислотність шлункового соку дорівнює рН = 1 – 2,5).

Всмоктування продуктів перетравлення їжі у шлунку незначне, лише у пілоричному відділі може всмоктуватись вода, алкоголь, моноцукри,  гастрин.

За умов неправильного, нераціонального, нерегулярного харчування у людини розвивається захворювання гастрит, яке згодом може призвести до виразкової хвороби шлунку.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!