пʼятниця, 14 жовтня 2016 р.

ОЦІНЮВАННЯ З ТЕМИ ОРГАНИ ДИХАННЯ, 9 кл.

  ОЦІНЮВАННЯ З ТЕМИ     ОРГАНИ ДИХАННЯ, 9 кл.
                                                                      Учня 9-         класу
                                                                             Прізвище,імя

1.Вставте слова, що пропущені в тексті
 Життєвоважливий процес, завдяки якому відбувається окиснення багатих на енергію хімічних речовин до бідних з виділенням  води,(1) ___________________ і енергії, називається(2) ________________. Головні органи дихання –(3) _______________. При вдосі повітря спочатку потрапляє у(4) ________________, потім у(5) _________________, (6)____________________,(7) ____________________,(8) _________________________, і нарешті, у(9) _____________________. Носова порожнина виконує такі функції (10)____________.  Для зігрівання повітря в носовій порожнині є багато(11) ___________, для очищення повітря  вона вистелена (12)________________.
Гортань виконує такі функції(13) ______________.Вхід до дихальних шляхів закриває (14)_____.  Для голосоутворення у(15) ___________________ знаходяться (16)_______________________. Висота голосу людини залежить від (17)________________________________. Під час статевого дозрівання висота голосу змінюється під впливом(18) _____________. Під час розмови голосові зв’язки (19)________________________________. Люди, що глухі від народження не можуть розмовляти тому, що(20)  ____________________________________.
Гортань переходить у орган, що називається(21) ______________________. Два головні бронхи  поступово розгалужуються і утворюється(22) ____________________.
На кінцях бронхіол розташовуються маленькі міхурці, що звуться(23) ________________.
Вся тканина легень складається з (24)_____________________.  Легені не містять(25) __________________.  Легені вкриті сполучнотканинною оболонкою, що називається (26)______________________. В порожнині кожної альвеоли знаходиться (27)_________________, а зверху вона густо обплетена(28) _________________. Стінка альвеоли, як і стінка капіляра, складається з(29) __ шарів(30) __________________ клітин. Ця особливість забезпечує активний(31) ______________________. Ліва легеня складається з(32) ____  долей, а права з(33) _____ долей.
Регуляція дихання відбувається(34) ________________, завдяки(35) ________________,
 І(36) _________________________, завдяки(37) _______________________. Грудну і черевну порожнини  розділяє (38)________________. Коли ребра підняті, а діафрагма скорочена і опущена, відбувається(39) ____________. Коли діафрагма піднята і розслаблена, відбувається (40)__________________. Процес втягування повітря через дихальні шляхи називається (41)_______________ диханням, а  газообмін у тканинах (42)_________________ диханням.
В тканинах артеріальна кров стає(43) __________________. В легенях венозна кров насичується(44) _______, віддає(45)  ________, і стає(46) _____________. Кров потрапляє до легенів у (47)___________________ колі кровообігу. При вдосі і видосі у повітрі не змінюється концентрація (48) ___________. Наш організм при обміні речовин виробляє (49)___________, тому при видосі його концентрація збільшується. Кисень людиною при одноразовому вдосі використовується лише(50) ______________.  З хрящових кілець складається (51)____________. Найтонші бронхи називаються (52)____________________.
Кисень переносять клітини крові, що називаються(53) __________________. Газообмін в дихальній системі здійснюється завдяки такому явищу, як (54)___________________.
Захисними реакціями дихальної системи є(55) ___________________і __________________.Через куріння людина може захворіти на такі хвороби: (56)___________________________.
Паличка Коха може викликати(57) ________________.При зупинці дихання необхідною першою допомогою до приїзда лікаря є(58) ____________________________________.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!